ÇOCUKLARINIZIN OKÇU OLMASI İÇİN 10 NEDEN
ÇOCUKLARINIZIN OKÇU OLMASI İÇİN 10 NEDEN

Okçuluk, okulda ve okul dışında çocukların büyümesi sürecinde çocuklar için güvenli bir sosyal ortam oluşturduğu ve zararlı alışkanlıklara başlamalarını önlediği çok açıktır. Birçok uzman çocukları için güvenli ortam arayan ebeveynlere okçuluk kurslarını tavsiye etmektedir. Okçuluk sporu çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlaması nedeniyle  dünya çapında ve özellikle gelişmiş ülkelerde ileri düzeyde önem görmektedir. Ve bu sebepten birçok okulun vazgeçilmez sporundan biri okçuluktur.

1.EN GÜVENLİ SPORLARDAN BİRİ

Ne tür spor dalıyla uğraşırsak uğraşalım önce güvenlik! Dünya spor istatistiklerine bakıldığı zaman okçuluk, yaralanma riskinin en az olduğu sporlardan biri olarak kayıtlara geçmiştir. 2019 yılı dünya spor raporuna bakıldığı zaman okçuluk sporu futboldan daha az yaralanma riskine sahiptir.

 

2.YIL BOYUNCA, İÇERiDE VE DIŞARIDA - HERKES İÇiN OKÇULUK

Okçuluk açık ve kapalı alanda yapılabilen bir spordur ve her yaşa hitap eder; okçuluk güneş, yağmur, kar, çamur dinlemez. Her zaman her yerde her ortamda yapılabilir. Okçuluk kış ayları için kapalı alanda, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında açık alanda atış yapma imkânı verir. Ayrıca okçuluk engelli kişilerin yapmasınada uygun bir spordur. Normal bireyler gibi tüm müsabakalara katılıp aynı şekilde antrenman yapabilirler. Para (engelli) okçular bir tabureden veya tekerlekli sandalyeden atış yapabilirler. Hatta bazıları yaylarını çekmek için dişlerini veya ayaklarını kullanırlar.

3.BURSLAR

Okçuluk sporunda müsabaka yaşı 9’dur. Bu yaşta okçuluk sporuna başlayan bir okçu hayatı boyunca sayısız burs kazanabilmektedir. Gaziantep okçuluk kursuna gelen okçularda yerel ve ulusal müsabakalarda elde ettikleri madalyalardan dolayı ciddi oranda burs kazanmaktadır. Okçuların turnuvalarda da kazandığı nakit burslar uzun vadede kendini geliştirmesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

 

4.DAHA İYİ DAVRANIŞ

Okçuluktaki kurallar, okul içinde ve okul dışındaki davranışları olumlu yönde etkiler. Gaziantep Okçuluk Kursu baş antrenörü Mehmet Turgut KARACAN şunları söyledi: “Çocuklar ancak belirli kurallara uyarsa atış yapabileceklerini öğrenirler. En kötü davranış problemi olan çocukların dahi düzeldiklerini gördüm, çünkü kuralları uyarlarsa, atış yapabiliyorlar. Bu bir sihir gibi… ”

 

5.YAŞAM

Okçuluk sporu yaşam boyu sürebilen bir spor dalıdır. Bu sebepten gerçek hayattan kopuk değil gerçek hayatla güzel bir bağ kurulmasına sebep olan spordur. Okçuluk sporu rekabeti, saygıyı, takım çalışmasını, kurallara uymayı, disiplini vs. öğretir.

 

6.ODAK VE ÖZ DiSiPLiN

Okçuluk kurslarında sporcular, ok atmak için adım adım bir teknik öğrenir. Küçük yaştaki okçular bile, yavaş yavaş hedefine odaklanarak, hedefin ortasına okları yerleştirme konusunda başarı göstermeyi hemen kavrarlar. Okçular hata yaptığında, çözümün adımlarını analiz edip, her seferinde bir şeyi geliştirmek için odaklanmanın şart olduğunu bilirler. Okçuluk, sınıfta ve hayatta başarı için harika bir spordur.

 

7.OKÇULUK VE SAĞLIK

Açık havada ok atmaya başlayan okçular kemik ve kas sağlığı için güneşten aldıkları D vitaminiyle birlikte göğüs, sırt, omuz, kol, ön kol kaslarının gelişimi bakımından üst düzeyde bir kas ve kemik sağlığına sahip olurlar. Ayrıca açık alanda ok atan profesyonel sporcular ortalama her antrenmanda 6 kilometre yol yürürler. Bu da vücudun üst kısmıyla birlikte alt kısmınında aktif çalışmasına sebep olur. Ve bu konuda son cümle olarak şunu söyleyebiliriz “Okçuluk pasif değil aktif bir spordur”

 

8.DAHA İYİ DENGE VE KOORDİNASYON

Okçulukta iyi bir atış yapılabilmesi için ilk başta gelişmesi gereken dengedir. Eğer denge gelişiminde sıkıntı varsa her şeyde sıkıntı ortaya çıkar. Denge gelişimiyle birlikte el-göz kordinasyonuda en üst seviyeye çıkar. Böylelikle bireyin günlük yaşamına olumlu katlıda bulunur.

 

9.HEDEF BELİRLEMEYİ ÖĞRETİR

Okçuluk harika bir hedef belirleme ortamı sağlar. Okçulukta mesafa arttıkça hedef küçülür ve odaklanma artar. Böylelikle okçu daha zor hedeflerin dahi üstesinden geleceğini öğrenir ve çalışması esnasına pes etmez, sadece hedefine ulaşmayı amaçlar.

 

10.GÜVEN VE KiŞiSEL FARKINDALIK YARATIR

Okçuluk fiziğinizi, girişkenliğinizi veya odaklanmanızı, günlük hayatta kendimize güvenmemize, kendi öz güvenimizi en üst seviyeye çıkartmaya yardımcı olur. Böylelikle içinde bulunduğumuz toplumda hemen fark edilebiliriz. İnsanların bize güveninin, başaracağımıza olan inançlarının tam olmasına sebep olur.