OKÇULUĞUN ÖNEMİ
OKÇULUĞUN ÖNEMİ

“Bilin Ki Kuvvetten Murat Ok Atmaktır” (Hz. Muhammed s.a.v.).

Hz. Peygamberin hadislerinede konu olan okçuluğun tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Öyle ki ilk insanlara hatta Hz. Adem’ kadar dayanır. Hz. Adem’e yayın Cebrail A.s. aracılığıyla Allah tarafından verildiği söylenmektedir. Peygamber efendimiz bir çok spora olduğu gibi okçuluk sporunada ümmetini hep teşvik etmiştir ve kendisinde bizzat okçuluk sporuyla ilgilenip ok atmıştır. Okçuluk sporuyla ilgili Peygamber Efendimizin 40 kadar hadisi şerifi bulunmaktadır.

 Bugün Edirne Selimiye Kütüphanesi Elyazmaları Bölümünde bulunan “ Kavsname” adlı okçuluk risalesinde ok atmanın faziletleri anlatılmıştır. Hz. Muhammed’in (SAV) birçok hadisinin dile getirildiği Kavsname’ de, “bir ok sebebiyle oku yapan,atan ve demrencinin cennete gireceği söylenmektedir. Hatta ok atmanın, ata binmekten daha iyi olduğu ifade edilmektedir.

Peki! Nedir Okçuluğu Bu Kadar Önemli Kılan?

Bir okun hedefi vurabilmesi için; yayı tutma, çekme, nişan alma, bırakış, izleme, verimli zaman kullanımı, sağlam duruş, postürel sabitlik, okun numarası, okun tüylerinin cinsi, statik kolun sabit oluşu, atıcının psikolojisi, çevrenin ısısı, rüzgâr, yay ayarları… gibi iç ve dış etken olarak belirtilen bir çok faktör bulunmaktadır. Atışı etkileyen bu kadar faktörün olması elbetteki okçuluğu zor kılmaktadır. Tüm tekniklerin en uygun şekilde gerçekleştirilmesi için uzun çalışma ve kesinlikle sabır gerekmektedir.

Oka hedefi tam ortadan vurduran teknik, ok atışından önce ayarlanan yayın tekniğine bağlı olarak atış hareketlerinin her defasında aynı yapılmasıdır. Atışta yapılacak farklılık yayın tekniğinin dışına çıkacaktır ve okun hedefi istenen noktadan vurmasını engelleyecektir. Bu sebepten sporcu uzun antrenmanlar yaparak, yay tekniğine göre yapacağı atışı ezberlemelidir. Böylece hedefi sarıdan vurmayı sağlayacaktır.

Okçuluğu bu kadar önemli kılan, sporcunun bütün teknikleri kusursuz yapması için uzun emekler harcaması, sporcunun pişmesi için gereken süreyi geçirirken gösterdiği sabır, teknikleri en iyi forma dönüştürmek için bilimsel formül ve tanımlardan yararlanmasıdır. Bu sebeple sporcunun bedensel olarak kendini geliştirmeye çalışırken, aynı zamanda bilimsel olarak kendini geliştirmesi gerekmektedir. Sporcu pratik ve teoriyi birleştirdiğinde daha iyi bir sonuç olacaktır.

Bir okçunun mükemmel bir şekle gelmesi kesinlikle sabır ve çalışma ister. Ancak teknik kısımda bir okçu kesinlikle iyi bir okçuluk kursuna, iyi bir uzman okçuluk antrenörüne ve mükemmel ok ve yay takımına ihtiyacı vardır. Bu sayılan 3 şeyden herhangi birinin eksik olması demek başarının hiç gelmeyeceği anlamına gelir.

UNUTULMAMALI Kİ İŞLEYEN DEMİR IŞILDAR…

Mehmet Turgut KARACAN

Uzman Okçuluk Antrenörü

Beden Eğitimi Öğretmeni

0507 384 8287

@gaziantepokculuk