OKÇULUK NEDİR ?
OKÇULUK NEDİR ?

Okçuluk; geçmişteki insanların ok ve yay denen 2 aracı kullanarak avcılık yöntemiyle hayatta kalabilmek amacıyla kullandığı yöntemdir, önceleri avcılık amacı olarak kullanılan ok ve yay daha sonra bir savaş aleti olmuştur. Ve günümüzde ise kaliteli okçuluk malzemeleriyle yarışmaları düzenlenen olimpik bir spor haline gelmiştir. Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçulukta en büyük otoriterdir. Okçuluk dünyanın her ülkesinde rahatlıkla yapılabilen bir spor olmakla birlikte ayrıca yoğun tempo içinde olan insanlar için stres atma kaynağıdır. Kısaca okçuluk sporu sadece spor değil aynı zamanda sağlık amacıyla birlikte rekreasyon amacıda taşımaktadır.

 

Okçulukta klasik yay, makaralı yay ve geleneksel yay olmak üzere 3 çeşit yay bulunmaktadır. Karbon, alüminyum, tahta vb. malzemelerden de oklar bulunmaktadır. Hedef kağıdı 5 renkten oluşmuştur puanlar dıştan içe doğru 1’den 10’a kadar artmaktadır.  Okçuluk sporunda Her yaş kategorilerinin kendine göre yarışma mesafesi vardır.

 

Okçuluk; bir spordan daha çok kendini kontrol etme, kendine hakim olabilme, odaklanma ve kendine söz geçirebilmektir. Okçuluğun temelinde inanmak vardır her şeyden önce kişi kendine inanmalıdır. Okçulukta yetenekten çok zihinsel hâkimiyette yani sabırda çok önemlidir. Böylelikle hem sabrı hem kol ve sırt kaslarını hem de el-göz koordinasyonlarını geliştirir. Aslında okçulukta en önemli olan şey sabır ve bol antrenmandır. Hemen başlar başlamaz büyük bir başarı beklememeliyiz bol ve disiplinli antrenmanlarla ve zamanla olacak şeydir. Bu zaman her okçuda değişir, kimisinde 1 yıl kimisinde 3-4 yıl kimisinde daha az bir sürede gerçekleşiyor işte bu noktada da sabır devreye giriyor. Bunlarla birlikte sporcunun özel hayatı da onu etkileyebilir eğer kötü ve yorucu bir gün geçirmişse o gün ki antrenmanın da kötü atış yapmasına ve moralinin iyice bozulmasına sebep olabilir ya da tam tersi kötü bir gün geçirmişse o gün ki okçuluk antrenmanı ona terapi gibi gelebilir ve kendisini daha iyi hissedebilir bu kişiden kişiye değişir.

 

Okçulukta kullanılan malzemelerde bir o kadar önemlidir. İlk başladığımız da kaslarımızın alışması için yumuşak bir yayla başlarız ardından yay sertleştirilir ve bir süre sonra sporcu kaliteli okçuluk malzemelerine geçiş yaparak kendini iyice geliştirir. Okçuluk malzemelerinin kalitesi cidden çok önemlidir ve sporcuya göre ayarlanmalıdır. Sporcunun kullandığı yay ve diğer okçuluk malzemelerinde rahat edemiyorsa bu onun atışlarını çok ciddi anlamda etkiler. Öncelikle sporcu kullandığı yayla rahat etmeli oklar kol ve çekiş boyuna göre ayarlanmalıdır. Yayın gövdesiyle kanadı arasında da bir uyumluluk olmalıdır. Sporcu kullandığı yayla soyutsal bir bağ kurmalıdır ve birlikte başaracağına inanmalıdır. Yani okçu yayıyla bütünleşebilmelidir.

 

Okçulukta bulunduğumuz ortam da çok önemlidir. Öncelikle ortam güvenli bir ortam olmalıdır. İkinci olarak bizimle ilgilenen okçuluk antrenörü alanında başarılı olmalıdır. Bizimle ilgilenmeyen başımızı boş bırakmış bir okçuluk antrenörü, antrenör değildir. Sporcu ilgi bekler atışları nasıl gidiyor güzel mi değil mi bilmek ister ki ona göre kendini geliştirsin yanlışlarını düzeltsin, sakatlanmasın ve daha bir çok şey... Okçuluk kursundaki arkadaşları da çok önemlidir anlaşabildiği, eğlenebildiği, mutlu olduğu kişiler olduktan sonra gerisi boştur.

 

Yani kısacası aslında okçuluk bize her zaman bir hedefimiz olduğunu ona inanarak sabırla ve odaklanarak başarıya ulaştığımızın bir örneğidir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; okçuluğa başlayacaksanız mutlaka doğru bir okçuluk kursu ve doğru bir antrenör bulun. Ok ve Yay ile kalın…

Gaziantep Okçuluk Kursu Sporcusu Nuray GÖK tarafından yazılmıştır...