OKÇULUKTA MERAK EDİLENLER-3
OKÇULUKTA MERAK EDİLENLER-3

1.Basınç butonu diğer adıyla berger butonu kullanmak şart mı?

-Duruma göre değişir. Profesyonel okçuların hepsi basınç butonu kullanır ama hobi amaçlı okçuluk yapacaksanız ve elinizde başlangıç yayınız varsa kullanmasanızda olur ancak Gaziantep Okçuluk Kursu sporcularının tamamı basınç butonu kullanmaktadır.

2.Ok avcılığı yapmak istiyorum, Türkiye’de yapabilir miyim?

-Her ne sebepten olursa olsun okçuluğun sadece spor amaçlı yapılması taraftarıyız. Hiçbir canlı bu spordan dolayı zarar görmemeli. Türkiye’de maalesef ok avcılığı yapan bir kulüp yoktur. Ancak Amerika gibi ülkelerde ok avcılığı çok yaygındır.

3.Elimde iyi bir yayım var ancak oklarım kötü, ok kalitemi yükseltmek istiyorum? Nasıl bir yol izlemeliyim?

-Bu teknik durumda kol boyunuzun ve çekiş ağırlığınızın bilinmesi gerekir. Bu 2 değere göre oklarınızın kaç numara olacağı ortaya çıkar. Ancak bu konuda yeterli bir bilgiye sahip değilseniz iyi bir okçuluk kursuna ya da iyi bir okçuluk antrenörünün yanına gidip profesyonel yardım almanız daha doğru olur. Yanlış bir seçim pahalıya mal olabilir.

4.Okçuluk müsabakalarına katılmak için bir ücret ödememiz gerekiyor mu?

-Türkiye’de yapılan ulusal çapta okçuluk müsabakaları için cüzi miktarda katılım ücreti ödemeniz gerekmektedir.

5.Okçulukta yetenek önemli mi?

-Okçulukta yetenek önemlidir ancak çok çalışmak daha önemlidir. Şöyle düşünün; çok yeteneklisiniz ama yetersiz antrenman yapmaktasınız, o zaman yetenek bir işe yaramaz. Yetenek sadece çok çalışma durumunda kendini gösterir. Ve Gaziantep Okçuluk Kursu olarak hep şunu söyleriz : “Çok çalışmak yeteneği yener”

6.Okçuluk malzemelerinin ömrü ne kadar?

-Kullanım durumuna göre değişir. Örneğin iyi bir çantanız yoksa ve siz okçuluk malzemelerinizi kötü bir çantada taşıyorsanız ömrü kısa olacaktır. Diğer bir şeyse şudur; bir yayla günde 100 ok atarsanız ömrü başka 1000 ok atarsanız ömrü başkadır. Okçuluk malzemelerinin korunması ve kullanılmasıyla ilgilidir.

7.Gittiğim okçuluk kulübünün lisansı yok, yarışmalara katılabilir miyim?

-Gittiğiniz okçuluk kulübü Türkiye Okçuluk Federasyonu’na tescili yapılmamışsa okullar arası yarışma dışında hiçbir ulusal ve uluslar arası okçuluk müsabakalarına katılamazsınız, ancak ferdi lisans çıkartırsanız bu durum değişir.

8.Okçuluk sporu zor bir spor mu?

-Okçuluk sporu hiçbir zaman zor bir spor değil, her yaştan insanın rahatlıkla yapabildiği ve mükemmel bir keyif alabildiği bir spordur.  Her bireye göre kademeli yaklaşıldığı sürece kimse zorluk çekmez ve kas yapıları bu duruma göre gelişir ve dayanıklılık sağlanır.

9.Okçuluk sporu yaparken fitness ve yüzmeylede ilgilenmemde bir sakınca var mı?

-Hayır hiçbir sakınca yoktur.Sadece dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Fitness ya da yüzme sporu yapacağınız gün okçuluk antrenmanı yapmayın. Özellikle fitnesste aşırı ağırlık altına görmeniz okçuluk sporunu olumsuz etkileyebilir.Bu sebepten hem okçuluk antrenörünüz hemde fitness antrenörünüze süreçlerle ilgili bilgi veriniz.Hatırlatma: Aynı gün hem fitness hem okçuluk antrenmanı yapacaksanız , mümkün oldukça okçuluk antrenmanını önce yapınız!

10.Yayım çok sert geliyor, bunu nasıl yumuşatabilirim?

-Gerek makaralı gerekse olimpik yay olsun, yayların sertliğini düşürebilmek için tiler vidaları eşit oranda gevşetilmelidir.Ancak bu konuda kesinlikle yayların kullanma kılavuzunu okuyunuz çünkü her yay üreticisi firma belirli bir sertliğe kadar yumuşatma şansı vermektedir.Sonrasında risk ortaya çıkmaktadır.Bu konuda yeterli bir bilgiye sahip değilseniz uzman bir okçuluk kursu ya da uzman bir okçuluk antrenöründen kesinlikle bilgi alınız.

Mehmet Turgut KARACAN
Uzman Antrenör
0507 384 8287