OKÇULUKTA ZİHİNSEL CANLANDIRMA
OKÇULUKTA ZİHİNSEL CANLANDIRMA

Gaziantep okçuluk kursu olarak fiziksel antrenmanlar kadar zihinsel antrenmanlarında çok önemli olduğunu hep savunduk. Bir okçu oku her zaman önce zihninde atmalı sonra zihninde canlandırdığı atışı gerçekleştirmelidir.


Başlamadan önce, zihinsel canlandırmayı bu metinle birlikte öğrenme sürecinizin parçası olarak nasıl kullanacağınızı anlamanız çok önemlidir. Zihinsel canlandırma konusuna bu ders planının ilerleyen aşamalarında daha kapsamlı değineceğiz.

 

Zihinsel canlandırmayı anlama

Okçuluk sporundaki EN DEĞERLİ ARACINIZ zihinsel canlandırmadır. Zihinsel canlandırma, bir tekniği zihninizde tamamlama becerisidir. Bunu kendi kendinize yaptığınız konuşma olarak da düşünebilirsiniz ancak zihinsel canlandırma, ses yerine görüntüye benzer. Okçuluk açısından zihinsel canlandırma, yaptığınız her atışınızın bir parçası olarak, yayı elinize almadan tamamlamanız gereken görevlerin provasını yapma becerisidir. Birinci bölümdeki temel konuları öğrendikten sonra, bu konuları zihninizde canlandırmaya başlayabilirsiniz.

Farkına varmasanızda, zihinsel canlandırmayı bir öğrenme aracı olarak kullanırsınız. Yayı doğru şekilde tuttuğunuzu veya tetiği çene kemiğinize doğru şekilde oturttuğunuzu zihninizde canlandırırsınız. Burada, canlandırmanın en büyük avantajı, okçuluğun fiziksel yönleriyle uğraşmak zorunda kalmadan yeni teknikler denemenizdir. Tekniği fiziksel olarak uygulamadan önce, zihninizi tekniğe ilişkin dikkat etmeniz gereken değişikliklere verme fırsatına sahipsinizdir. Canlandırmayı zaten bilinçaltınızda kullanıyor olsanız da, okçuluk becerilerinizi geliştirmek için kavramları çok daha bilinçli ve tutarlı bir şekilde uygulamanız gerekir.



Atış şeklinizde değişiklik yapmak çok zordur. Buna en büyük engel daha önceki okçuluk deneyimlerinizden edindiğiniz alışkanlıklardan vazgeçmektir. Deneyim seviyenize bağlı olarak, uzun süredir belli bir teknikle ok atıyorsunuzdur. Yayınızı nasıl tutmanız, tetiği çenenize ne şekilde oturtmanız gerektiğine dair zihninizde bir görüntü oluşturmuşsunuzdur.

Şu anda kadar uyguladığınız tekniklerin bir kısmı, puanlarınızı artırma becerinizi etkilemektedir. Bu ders planında verilen bilgileri okuyarak ve anlayarak, yeni fikirleri zihinsel canlandırma yoluyla uygulayıp bu kötü alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlayabilirsiniz. Yeni teknikleri canlandırmak için biraz zaman harcadıktan sonra, bu tekniklerin hızla eski alışkanlıklarınızı yerini almaya başladığını fark edeceksiniz. Kötü alışkanlıklar, birazdan ayrıntılı olarak ele alacağımız okçuluk görüntünüzün bir parçasıdır. Canlandırma yardımıyla okçuluk görüntünüzü, öğrendiğiniz yeni bilgileri içerecek şekilde yeniden programlayacaksınız. Kısa bir süre içinde olumlu zihinsel canlandırmanın sürekli uygulamasını öğreneceksiniz, eski alışkanlıklarınızı hızlı bir şekilde terk edeceksiniz ve bu teknikler yeni alışkanlıklarınız haline gelecek.



Zihinsel canlandırmada en önemli husus olumlu düşüncelere, eylemlere, duygulara, amaçlara ve davranışlara odaklanmaktır. Görevi gerçekleştirdiğinizi ve başarılı olarak tamamladığınızı canlandırın. Görevi başarılı olarak tamamladığınızı tekrar tekrar kafanızda canlandırmaya devam edin. Görevi başarıyla tamamlamak için gerekli olan olumlu duygulara dikkatinizi verin.

Canlandırma Nasıl Kullanılır.

Zihinsel canlandırmadan fayda elde etmek için Görme, Duyma ve Hissetme duygularını geliştirmeniz gereklidir.
Zihinsel canlandırma yaparken göz önüne alınması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Kendinizi zihninizde bir film karakteri gibi üçüncü şahıs olarak ok atarken canlandırırsanız beklediğiniz ölçüde gelişme gösteremeyebilirsiniz.

Gerçekleştirdiğiniz her eylemi gözünüzün önünde, birinci şahıs olarak canlandırmalısınız. Atış çizgisine bizzat geçmeli, malzemelerinizi satın aldığınız okçuluk mağazasında yayı elinize aldığınızı, tetiği çenenize oturturken parmak eklemlerinizin çene kemiğinize dokunduğunu hissetmelisiniz. Hedefi merceğe mükemmel olarak oturmuş halde görmeli, atış yaptığınızda yayın sesini duymalısınız. Atış yaparken yayın elinizden çıkıp ileri, tetiği tutan elinizin geriye doğru gittiğini hissetmelisiniz. Atış yaptığınızda yaydaki enerjiyi ve kirişin hareketini hissetmeli, okun hedefe doğru mükemmel bir şekilde uçtuğunu görmelisiniz. Yayınızın tam önünüzde mükemmel bir hareketle elinizden çıktığını görmelisiniz. Okun hedefi tam ortadan vurduğunu duyarken ve görürken, yayı tutan kolunuzun dümdüz durduğunu görmelisiniz.

Zihinde canlandırmayı, kavramları öğrenirken formunuza her açıdan uygulayarak kullanmaya başlayın. Oturtma noktanızda değişiklik yapıyorsanız, bir aynanın önünde durup elinizi doğru pozisyonda fiziksel olarak yüzünüze doğru kaldırın. Düzgün şekilde oturmanın nasıl göründüğünü ve nasıl bir his verdiğini zihninizde net olarak canlandırın. Yayı tutan kolunuzu, sanki yayı çekmişsiniz gibi kaldırın. Değişiklikleri zihinsel olarak talim ettiğiniz her an, ayrıntıları hatırlamak için eksiksiz ve detaylı bir zihinsel görüntü çizin.