Okçuluk Malzemeleri Nelerdir?

OKÇULUK MALZEMELERİ NELERDİR VE NE İŞE YARAR?

Okçuluk sporu materyal sporudur. Avrupa distribütör’ü JVD stok kodu 120 bin civarında olduğu bilinmektedir. Bu kadar çok malzemenin olduğu başka spor dalı dünyada yoktur.

Okçulukta her bir malzemenin birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Gövdeye göre kanatlar, kanatlara göre kirişler, oklara göre basınç butonu ve restlerin olması gerekmektedir.

Gaziantep okçuluk kursu olarak şimdi tüm okçuluk malzemelerini detaylı bir biçimde açıklayalım.

GÖVDE/RİSER/HANDLE: Türkçe ismiyle gövde, tüm parçaların kendi üzerine mont edildiği ana parçadır. Kanatların, nişangahın, basınç butonunun, restin üzerine takıldığı ana aksamdır. Gövde ne kadar kaliteli olursa diğer okçuluk malzemeleride o kadar iyi performans verir. Performans açısından iyi bir gövdeye iyi bir kanat takılması şarttır diyebiliriz. Aksi durumda kalitesi düşük gövdeye iyi bir kanat takılması pek bir anlam ifade etmez.

Handle 14-18-20-21-23-25 ve 27 inç ebatlarındadır. Farklı renkleri her zaman mevcuttur. Ahşap ya da alüminyum carbon alaşımlıdır. Okçulara yay gövdesi alınırken rast gele alınmaz. Sporcunun toplam yay boyuna göre hangi gövde uygunsa o alınır. Lütfen handle alırken profesyonel bir okçuluk kursundan ya da okçuluk malzemesi satan bir yerden yardım alınız.

Gaziantep okçuluk kursu olarak bizler Win&Win marka gövdeleri öneriyoruz.

LİMP/KANAT: Yay gövdesine alt ve üst diye takılan 2 parçadan meydana gelen esneme özelliği olan okçuluk malzemesidir. Gövde kadar hayati önem arz eder. Gövdeyle uyumlu çalışır. Limplerin alt ve üst ucuna kiriş takılır.Upper yazan gövdenin yukarısına, lower yazan gövdenin alt ucuna takılır. Plastik, ahşap, carbon ve carbon fiber yapıda olurlar.

Kanatlar; 12 libreden başlar 50 libreye kadar sertlik derecesinde bulunur. Ayrıca her bir kanat 66-68-70 inç boyunda olur.

Gaziantep okçuluk kursu olarak kanat konusunda Win&Win marka kanatları öneriyoruz.

NİŞANGAH/SİGHT : Olimpik ve makaralı yay kategorilerinde nişan alma görevini gerçekleştirir. Nişangah gövdeye mont edilir. Hafif olmasından dolayı mümkün oldukça carbon nişangahlar tercih edilmedir.Nişangahlarla hassas ayar yapılabilir, bir milimin 1/10 hassasiyetine ulaşılabilir.

KİRİŞ / STRİNGS : Kiriş alt ve üst kanatı birleştiren okçuluk malzemesidir.Kirişler dacron ve fast flight iplerden 12-14-16-18 kat olacak şekilde örülür. Oklar kirişe takılır ve okların kirişe takılabilmesi için alt ve üst sargılar sarılır. Gaziantep okçuluk kursu olarak fast flight kiriş iplerini öneriyoruz.

Yayın boyuna göre kiriş yükselikleri;

66’lik yaylarda kiriş 21-22,8 cm

68’lik yaylarda 21,5-23,5 cm

70’lik yaylarda 22-24 cm arasında olmalıdır.

Yayın boyuna göre kiriş uzunlukları;

66’lik yaylarda kiriş 160 cm

68’lik yaylarda kiriş 165 cm

70’lik yaylarda kiriş 170 cm olmalıdır.

OK YATAĞI / REST :  Gövdeye mont edilen diğer okçuluk malzemesidir.Hem olimpik hem de makaralı  yaylarda okun arkası kirişe takılırken ön gövde kısmıda rest üzerinde durur.Restin yan tarafında berger deliği vardır ve ok en son berger ve reste değerek yaydan çıkışını tamamlar.

Olimpik yayların ve makaralı yayların resti birbirinden farklıdır. Olimpik yaylarda plastik bir yapıda olurken makaralı yaylarda metal bir bıçak yapısı vardır.

MAKARALI YAY RESTİ

OLİMPİK YAY RESTİ

BASINÇ BUTONU/BERGER /PLUNGER:  Restin takıldığı noktada berger deliği olur ve berger bu noktaya takılır. Genel amacı okun hedefine giderken sertlik ve yumuşaklığının (spine) ayarlanmasına yardımcı olur. Makaralı yaylarda kullanılmaz sadece olimpik yaylarda kullanılır.

CLİCKER: Yayın hep aynı noktaya kadar çekilip atış yapılmasına sebep olan okçuluk malzemesidir. Gövdeye ya da nişangaha mont edilen modelleri vardır.

QUİVER / SADAK : Bele bağlanan 3 yada 2 tüp ok haznesi olan okçuluk malzemesidir.Amacı sporcunun ok atışını gerçekleştirirken okları içine koyup güvende durmasını sağlar.Kolluk ve parmaklıkların içine konulduğu birden fazla bölmesi olur.

FİNGER TAB /PARMAKLIK : Kirişi çekiş anında sporcunun parmaklarının zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılır.Kaliteli bir deri olması önerilir.

ARMGUARD / KOL KORUMASI : Kiriş kola çarptığında, kolun zarar görmesini engellemek amacıyla kola takılan okçuluk malzemesidir.Plastik yada deri yapıdadır. Sporcunun kol boyuna göre uzun ve kısa olabilir.

STABİLİZATÖR/DENGELEYİCİ/ROT: Amacı; yayı sağ, sol ve ön olmak üzere dengede tutmasıdır. Aynı zamanda gürültüyü ve kanatların oka veremediği fazla enerjiyi kendi uç kısımlarındaki plastik damperlerde yok ederek kanatların zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılır.4 kısımdan meydana gelir; Ön rot, yan rotlar, extender ve v-bar

Ön rotlar: 26-28-30 inç uzunluklarında olur.

Yan rotlar: 10-11-12 inç uzunluklarında olur.

V-bar: Sabit yada sağa, sola, yukarı, aşağı yönlü hareket eden yapıdadır.

Extender : 3-4-5 inç uzunluktadır.

BOW STAND /AYAKLIK : Atış yapılmadığı anda yayın üzerine konuluğu, beklemeye alındığı  3 ayaklı bir sehbadır.Olimpik ve makaralı yaylarda farklıdır.

GÖĞÜSLÜK / CHESTGUARD : Kiriş, çekildiği zaman vücudumuzla temas edebilir.Bu temas genelde göğüs bölgesinde olur.Kiriş parmaklarımızdan ayrılıp göğsümüze hızlı bir şekilde çarparsa bu bölgenin yaralanmasına sebep olabilir.Bunun engellenmesi amacıyla göğüs ve kiriş arasına göğüslük denen okçuluk ekipmanı kullanılır.Her sporcuda kullanılması şart değildir.Duruma göre kullanılır.

GEZ/PEEP: Makaralı yay sistemlerinde ana kiriş üzerine takılır.Sporcunun özelliğine göre göz hizasına doğru takılır.Sporcu gez’den bakıp merceği görür ve böylelikle nişan alır.Gez’in iç kısmına lens denen netleştirici takılıp hedefin daha net görmesi sağlanabilir.

SCOPE/ MERCEK: Makaralı yaylarda nişangah üzerine takılır. 0.50- 0.75-1.00 gibi netlik değerleri olur. Amacı hedefi yakınlaştırmaktır. Üzerinde bulunan su terazisi sayesinde yayın sağ ve sol ayarı yapılabilir. Sadece makaralı yaylarda kullanılır.

TETİK/RELEASE: Sadece makaralı yaylarda, sporcunun kirişi çekmesi amacıyla kullanılır. Elden ve bilekten 2 modeli vardır.

ARROW/OK :Oklar 4 kısımdan meydana gelir;

-Ok ucu: Metal ve sivri bir yapısı vardır.

-Ok gövdesi (shaft): Ahşap, fiber, carbon ve carbon alüminyum yapıda olurlar. Oklar adını gövdesinden alır.

-Ok arkalığı: Small ve Large olmaz üzere 2 genişlikte olurlar.out nock, pin nock ve G nock olmak üzere 3 ayrı modeli vardır.Her modelin kullanım amacı duruma göre belirlenir.

-Ok tüyü: Düz ya da sping wing denen kıvırcık tüy yapıda olurlar.Amacı okun havada en iyi şekilde hedefe gitmesini sağlamaktır.

Oklar sporcunun çekiş ağırlığına göre seçilir. Sertlik durumuna göre oklar 320 ila 1400 sertlik derecesinde olabilir. Ahşap,Fiber, carbon ve carbon alüminyum yapıda olurlar.

NETTİNG / KORUMA AĞI : Atılan okların hedefe saplanmayıpta hedefi geçerek arka tarafa gitmesi durumda okların kırılmasını yada kaybolmasını engelleyen esnek bir perdedir.

STRAW TARGET / HEDEF MİNDERİ: Okun yaydan çıkıp saplandığı yerdir. Sentetik eva ya da preslenmiş samandan meydana gelir.Kare yada yuvarlak olabilir.Üzerine müsabakaların kategorisine göre istenilen hedef kağıdı takılabilir.

TARGET STAND / HEDEF AYAĞI: Hedef minderinin yüzde 10-15 arası eğimle üzerinde durmasını sağlayan 3 ya da 4 ayaklı ahşap sistemdir.

TARGET FACES / HEDEF KAĞIDI : Hedef minderine takılan ve müsabakanın kategorisine göre 122-80-60-3X20 gibi ölçüleri olan malzemedir. İçindeki ipler sayesinde kolay deforme olmaz.